Zandhoveninternational.be

Welke bezienswaardigheden zijn er in Zandhoven en omgeving te vinden?

Zandhoven is dichtbij Antwerpen gelegen en is omringd door prachtige natuurgebieden. Er is hier dus genoeg te zien en te beleven. Wat mag je volgens ons echt niet missen?

De Molen van

Pulderbos

Dicht bij het centrum van Pulderbos vind je een mooie molen. Deze is gebouwd in 1840 en is gebouwd van steen. Hij werd in 1843 in gebruik genomen. Tegenwoordig valt de molen, samen met zijn omgeving, onder de beschermde status. De molen wordt elke week nog in gebruik genomen. Elke zondagnamiddag draait en maalt de molen. Je kunt dan ook even binnenkijken en de molenaar aan het werk zien.

Architectuur

Alle deelgemeenten van Zandhoven zijn rijk aan mooie gebouwen. In elk dorp is wel een mooi gebouwde kerk te vinden, elk met een eigen bijzonder verhaal. Ook zijn er meerdere kapellen te vinden en is zeker het klooster ook het bekijken waard. 

Iets wat ook bijzonder is en niet veel dorpen meer hebben, zijn driehoekige dorpspleinen. Dit stamt uit de Frankische tijd. Ook aan het dorpsplein staan mooie gebouwen, zoals een voormalig gemeentehuis, de pastorie en de langgerekte dorpswoning.

Kastelen in de omgeving van

Zandhoven

Er zijn naast de kerken, het klooster en de pastorie nog veel meer mooie gebouwen te vinden in de omgeving. Zo zijn er meerdere bijzondere kastelen te vinden in de gemeente. Hof van Liere is bijvoorbeeld een kasteel die gebouwd in de 15e eeuw, die omringt is door een slotgracht. Aan het domein het Binnenbos grenst het Kasteel Bautersemhof. Deze is te herkennen aan de meer dan 100 jaar oude ceder die voor het kasteel staat.

Niet alle kastelen in de gemeente zijn te bezoeken. Gelukkig telt de provincie Antwerpen nog veel meer kastelen, die je wel kunt bezoeken. Veel van deze kastelen hebben een prachtige kasteeltuin. Maak er een leuk dagje weg van, bekijk een kasteel en organiseer een lekkere picknick in de kasteeltuin na een wandeling.

Dagje Antwerpen

Deze activiteit mocht natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Antwerpen ligt op zo’n 20 kilometer vanaf Zandhoven, je bent er dus zo. Antwerpen telt veel winkels, musea, architectuur en restaurantjes. Er is dus genoeg te zien en te bewonderen in de stad. Ook een aanrader is de Antwerpen Zoo.

Natuurgebieden rondom Zandhoven

Zandhoven is omringd door prachtige natuurgebieden, waarvan Nationaal park Hoge Kempen de grootste is. Deze heeft meerdere toegangspoorten, waarvandaan je prachtige wandelroutes kan volgen. Geen zin om te wandelen? Ze bieden ook genoeg fietsroutes aan door het park of je kunt er zelfs rondrijden met je paard!